Összefoglaló 2021. január 10., vasárnap

TFSE-MTK - Aluinvent DVTK 92-84

A Női kosárlabda NB I. A-csoport 20. fordulójában a fővárosba látogatott az Aluinvent DVTK csapata. A dobott pontok mennyisége máskor bőven elég lehet a sikerhez, a piros-fehérek védekezése azonban nem igazán működött, így a TFSE-MTK teljesen megérdemelten győzött 92-84-re.

TFSE-MTK - Aluinvent DVTK 92-84


Jó iramban kezdődött a találkozó, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett a mérkőzés elején. Kiss Angelika egy büntető pontjával a Diósgyőr szerezte meg a vezetést, aztán a TFSE két duplával átvette azt. Kisvártatva Aho Nina egy hármassal egyenlített, majd Hayes négy pontját jegyezhettük fel (4-8). A hullámzás folytatódott, a hazaiak szárnyra kaptak és csináltak egy 9-0-s rohanást, aminek nem is lehetett más a vége, mint vendég időkérés (13-8). Ez egyértelműen jót tett a piros-fehéreknek, akik Medgyessy Dóra vezérletével megkezdték a felzárkózást, és Pusztai szépen kivezetett középtávoli dobása után újfent náluk volt az előny (15-16). Ekkor talán senki sem gondolta, hogy a negyed hajrájában lerohanja ellenfelét a hazai együttes. Bernáth Réka két és C. Jenkins egy hármasával, valamint Németh két könnyű kosarával tíz pont fölé tornázták az előnyüket a fehér mezesek, Mokango első duplája úgy kellett, mint egy falat kenyér (28-19).

Gól nélküli 11. percet követően Megyó palánkos kosarával a DVTK indította jobban a második negyedet, de hamarosan újra tíz pont volt a különbség (31-21). Hayes duplája után Pusztai harmadik triplakísérlete már sült, így máris megfeleződött a differencia, vagyis úgy tűnt, megkezdi a felzárkózást az Aluinvent DVTK. A vendégek játékának lendülete a következő percekben azonban érthetetlen módon újra megtört, és A. Jenkins ziccere után ismét kénytelen volt időt kérni Földi Attila (41-29). Dúl Panka demoralizáló hármasával tetéződtek a diósgyőriek gondjai, ez volt a házigazdák hetedik hárompontosa a mérkőzésen. A mélypontról aztán Kányási duplájával lépett el a DVTK, aki több mint három perc után talált a gyűrűbe a vendégcsapat részéről, és miután Medgyessy triplája is sült, ezúttal a hazai timeout miatt állt a játék (44-34). A szünetig két perc volt hátra, és ez elég volt arra, hogy a DVTK bemutasson egy újabb összeomlást. Keyona Hayes kettesével szemben a TFSE játékosai nyolc pontot szorgoskodtak össze, ez nem sok jót sejtetett a második félidőre (52-36).

A fordulás után a DVTK jött élesebben az öltözőből, Hayes hármasával és Mokango kettesével kapaszkodott az együttes, majd Marković és Medgyessy gólváltását láthattuk (54-44). A negyed közepére stabilizálta védekezését az Aluinvent DVTK, ez arra mindenképp elég volt, hogy állandósult a tíz pont körüli különbség (58-49). A folytatásban aztán újra erőre kapott a TFSE-MTK és a Jenkins-nővérek tripláival a 29. perc végére kialakult az addigi legnagyobb különbség (70-50). Medgyessy és Herman büntetői ezen nem is változtattak (72-52).

Szinte reménytelen helyzetbe navigálta magát az Aluinvent DVTK a záró etapra, de elsősorban Hayes és Medgyessy másképp gondolta ezt. Az ő vezérletükkel szisztematikusan elkezdték lefaragni a hátrányukat a piros mezesek, a TFSE belealudt a nagy vezetésébe (74-62). Hiába kért időt Magyar Bianka, a diósgyőriek feltámadása tovább folytatódott, a folyamatból Mokango is alaposan kivette a részét, illetve Aho Nina visszacserélése is jó döntésnek bizonyult (74-69). Teljesen nyílttá vált az összecsapás, amire kevesen fogadtak volna a szünetben. Bernáth és Hayes gólváltása után ismét egy időkéréssel próbálta rendezni a sorait a hazai gárda. A. Jenkins hármasával és Bernáth palánk alólijával levegőhöz jutott a TFSE (81-72). Pusztai remekül tört be és szerzett könnyű kosarat, majd Megyó és Hayes dobta be az egyik büntijét, a túloldalon Marković szórt egy hármast (84-76). Bernáth megmozdulása után újra „tíz lett közte”, az idő pedig egyre csak fogyott, ezzel a DVTK reményei is, ráadásul Marković ismét eredményes volt (88-76). Kevesebb, mint két perc volt hátra a találkozóból, már csak a hazai győzelem mértéke volt kérdéses, a végeredményt végül Kiss Angelika alakította ki (92-84).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, 20. forduló

TFSE-MTK - Aluinvent DVTK 92-84 (28-19, 24-17, 20-16, 20-32)

Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok, zárt kapuk mögött. Játékvezetők: Farkas Gábor, Varga-Záray Katalin, Dr. Oláh Márk.
TFSE: C. Jenkins 15/15, Dúl P. 10/6, Bernáth 18/6, Marković 12/6, A. Jenkins 24/6. Csere: Németh A. 8, Katona 3/3, Boros, Herman 2. Vezetőedző: Magyar Bianka.
DVTK: Medgyessy 21/9, Aho 5/3, Kányási 7/3, Hayes 23/3, Kiss A. 5. Csere: Mokango 12, Pusztai 11/3, Vukov, Tóth F. Vezetőedző: Földi Attila.


Edzői értékelések

Magyar Bianka: - Nagyon jó mérkőzést játszottunk. Dicséret illeti a DVTK-t is, mivel vissza tudott jönni húszpontos hátrányból. Tudtuk, hogy erős együttes, de a lányoknak helyén volt a szívük. Nagyon büszke vagyok rájuk, mert bebizonyították, hogy nem háromemberes csapat vagyunk. A padról beállva mindenki hozzá tudott tenni ehhez a győzelemhez.

Földi Attila: - Nem tartottuk be a megbeszélteket, nagyon rosszul védekeztünk az elején. Pont a kulcsjátékosokat hagytuk érvényesülni, akik ha elkapják a ritmust, akkor könnyen felhúzzák a többieket is, ez nagy hiba volt a részünkről. Később próbáltunk változtatni a védekezésen, a végén sikerült megtalálni valamit, de már túl késő volt, nem jutott időnk a fordításra. Azon kell elgondolkozni, hogy miért csak harminc perc után kezdünk el kosárlabdázni.