- A DVTK a régió legnagyobb multisportklubja. Ennek az akadémia munkája során is még erősebben kell megjelennie?
- Pontosan. A vezetőségnek is az volt az egyik kérése, hogy a partnerklubokon keresztül még több játékost kapcsoljunk be a DVTK rendszerébe - válaszolta Simon Miklós, a DVTK LSA szakmai igazgatója. - Természetesen mi is látjuk, hogy ez egy nagy lehetőség a klub és a játékosok számára egyaránt. Éppen ezért ezt a lehető legjobban ki kell használjuk. A korábbinál is jobban központba kell helyezzük az egyént. Nem a csapatokban, a bajnoki eredményekben, esetleg a torangyőzelmekben gondolkodunk. Nekünk a legfontosabb dolgunk, hogy minél több profi futballistát neveljük. A Diósgyőrnek, a külföldi piacnak, de akár az NB I.-nek és a másodosztály csapatainak is. Ettől alacsonyabb szintben egyáltalán nem gondolkodunk, erre vannak más egyesületek, akik jól megoldják a feladatukat. Nekünk a lehető legmagasabb szintet kell képviselnünk.

- Sok mindennek össze kell jönni egy játékos esetében, hogy ezek a tervek megvalósuljanak.
- Ez valóban így van, éppen ezért minden fiatal labdarúgó számára életpálya modellt kell kínáljunk, amit meg is teszünk. Megbeszéljük, hogy összehangoljuk a személy és a klub érdekeit. Rövid, közép - és hosszútávon. Természetesen tudjuk, hogy tinédzser korában számos tényező befolyásolhat egy ilyen munkát. A családi háttér, a párkapcsolat, az iskola, esetleges betegség vagy sérülés. Nekünk azonban a profi diagnosztikai és egészségügyi hátterünket tudatosan használva mindent el kell követünk a végső cél érdekében. A felső szekció valamennyi játékosáról tudunk kell, hogy miként szeretne ingetrálódni a felnőtt fociba, és ehhez valamennyi segítséget meg kell adnunk nekik.

- A kifutási lehetőség minden szempontból adott a DVTK-nál.
- Ez egyértelmű. Az NB I.-es felnőtt csapattól és ettől a gyönyörű stadiontól nem kell nagyobb motiváció a fiatalok számára. Ugyanakkor ki kell emelnem a második együttesünket is, hiszen egy 16-17 éves tehetség számára jó alapot nyújthat az NB III.-as felnőtt bajnokság. Nagyon örülök annak is, hogy kooperációs szerződést kötöttünk a Kazincbarcikával. Természetesen ennek akkor lesz eredménye, ha kellő minőséggel és tartalommal tudjuk megtölteni. A barcikai egyesület nagyon nyitott, már 2005-ös születésű játékosunk is edzett náluk. Folyamatos és szoros kapcsolatra készülünk, erős kommunikációval, ami mindkét fél, de elsősorban a labdarúgók érdekeit fogja szolgálni.

- A sporttudományi, diagnosztikai és egészségügyi eszközök használta mennyire fontos a labdarúgó utánpótlásban.
- A világ futballja enélkül már nem működhet. Ezeket a dolgokat azért találták ki, hogy a játékosokból a lehető legjobb, legoptimálisabb teljesítményt lehessen kihozni. A tavalyi idény során, már a Fit4Race fejlesztő és teljesítmény optimalizáló programjába belekóstolhattak az akadémistáink. Ezt is folytatjuk méghozzá holisztikus módon, teljes mértékben egyénre szabva. Azon dolgozunk, hogy a rendszert összekössük az első csapat adataival és méréseivel, hiszen nekünk -ha a felnőtt csapatba szeretnénk játékost eljuttatni- akkor elengedhetetlen az ott elvárt teljesítménymutatók ismerete és használata. A labdarúgó tudás és teljesítmény mellett vizsgálni fogjuk az egyén családi - és élethelyzetét, valamint a mentális és a pszichológiai állapotát is. A srácokról csak így kaphatunk teljes képet, így tudunk nekik segíteni, ha esetleg a fejlődési folyamat során bármi megakadna. Fontos megemlítenem, hogy ezen a nyáron egy modern kamerarendszer is kiépítésre kerül, ami az egyéni és csapat videózásokban, értékelésekben tud segítségünkre lenni.

- A nagyobbaknál akár rövidebb távon, akár két-három éven belül is megtérülhet a befektetés, a pre-akadémia esetében viszont egy hosszabb folyamatról beszélünk.
- Így van, de ettől függetlenül a kissebbeknél is az egyéni képzésre és a regionális tömegbázis növelésére helyezzük a fő hangsúlyt. A lehető legtöbb sráchoz szeretnénk eljutni, hogy aztán megmutassuk nekik azokat a lehetőségeket, amelyeket a DVTK tulajdonosi köre az elmúlt időszakban megálmodott és megvalósított Diósgyőrben. Egyértelmű célunk, hogy az Északkelet-magyarországi régióban mi legyünk a legvonzóbbak egy fiatal labdarúgó számára. Nem erővel és esetleges kötelezettséggel akarjuk megnyerni a tizenéves gyerekeket, hanem minőségi munkával és a folyamatosan bővülő, európai szintű lehetőségeinkkel. Úgy kell tenni a dolgunkat, hogy a fiatalok nálunk akarjanak futballozni.

- Akadémiai korban a felfelé áramlás és a korosztályos válogatottban történő szereplés jelentheti a kiugrási lehetőséget?
- A képzési filozófiánknak és rendszerünknek nagyon fontos eleme a címeres mez. Éppen ezért az Magyar Labdarúgó Szövetséggel és a nemzeti csapatok szakmai stábjaival még szorosabbra fűzzük a kapcsolatot. A DVTK-nak eddig is voltak válogatottjai, de kevés volt köztük a meghatározó játékos. Éppen ezért ezen a területen is bőven van hova fejlődnünk. Akik jártak már válogatott összetartozáson és képviselték hazánkat, azoknak a szerepét szükséges erősíteni, akik pedig a behívó környékén voltak, el kell, hogy érjék.

- Mindez hogyan lehetséges?
- Úgy, hogy a következő során sokkal több nemzetközi meccset kell játszanunk, akár még a bajnoki találkozók rovására is. Mi nem a bajnokságra készülünk, és az ottani eredmény sem számottevő. Mondom mégegyszer: a lényeg, hogy minél több profi futballistát neveljünk ki. Éppen ezért a nyári időszak legalább olyan fontos mint a többi. A fiataloknak olyan tapasztalatokat kell szerezniük, amelyek később, a felnőttkor küszöbén majd a hasznukra válik. Nyilván ez egy csettintésre nem valósul meg, de a kemény munkának biztos, hogy lesz eredménye. Tapasztalatom, hogy 14-18 év között nagyon hamar fel tudják venni azt a ritmust, ami egy-egy szintugráshoz elengedhetetlen.

- A megbecsülés is legalább ilyen fontos a fiatalok esetében.
- Ezért igyekszünk törődni velünk a pályán és azon kívül egyaránt. Nagyon sok olyan játékosunk van, akiben hatalmas potenciál rejlik. Őket igyekszünk minél hamarabb profi szerződéshez juttatni, ezáltal felkerülhetnek a labdarúgás térképére. Innentől kezdve pedig már fiatalon megtapasztalhatják, hogy később mi vár rá rájuk.

- Az operatív munka folyamatosan zajlik, de mi a következő feladat?
- A stábok felállítása. Diósgyőri, miskolci, regionális kötődésű szakemberekben gondolkodunk. Olyan edzőkben, sportszakemberekben, akik elhivatottak, szeretnének fejlődni és jó körülmények között dolgozni. Az elmúlt hónapokban már figyeltem az akadémia munkáját, sok tehetségünk van. Őket belső képzésekkel, egyéni beszélgetésekkel, karriertervvel igyekszünk segíteni. Már csak azért is, mert ha őket fejlesztjük, annak saját maguk mellett a játékosok látják a legnagyobb hasznát. Ennek megfelelően lesznek személyi változások, de amint végzünk ezzel a folyamattal, természetesen azonnal közölni fogjuk. A többi akadémiához képest is legalább egy héttel hamarabb kezdjük a következő szezont. Bőven van teendőnk, van mit csinálni. Fontos és nemes célunk van, hiszen a diósgyőri foci hátterét igyekszünk erőssé, jó minőségűvé és fejletté tenni, valamint a magyar labdarúgásnak szeretnénk minőségi labdarúgókat nevelni.